Reparatie Houtrot

Houtrot reparatie, hoe te stoppen en te herstellen?

Houtrot komt vaak voor in buitenkozijnen. Wanneer dit ook bij u het geval is, adviseer ik een houtrotreparatie uit te (laten) voeren.

Een plek met houtrot in het kozijn moet goed en zo snel mogelijk behandeld worden. Hoe kleiner de plekken van het houtrot, des te beter het nog te repareren is.

Het laten repareren van houtrot plekken kost niet zo veel, vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.


Is er houtrot aanwezig in het kozijn? Dan moet dit zorgvuldig worden verwijderd. Alleen wat houtrot wegkrabben, vullen en er overheen schilderen is vaak niet voldoende.

Wanneer het niet goed wordt aanpakt, wordt het houtrot alleen gecamoufleerd en zal het zich verder verspreiden. Ook is het goed om het zo snel mogelijk aan te pakken. Wanneer u er op tijd bij bent, hoeft niet heel het kozijn te worden vervangen, maar kunnen er gedeeltes worden gerepareerd of worden vervangen.

Hoe kun je houtrot het beste repareren?

Vocht veroorzaakt schimmel en schimmel veroorzaakt houtrot. Houtrot is te repareren op verschillende manieren. De meest gebruikelijke is om het rotte gedeelte weg te krabben en te herstellen met houtrotvuller.

Hieronder leg ik u in stappen uit wat u moet (laten) doen bij een houtrotreparatie. U kunt de klus in geval van kleine reparaties gerust zelf uitvoeren.

Het opsporen van houtrot:

Een houtrotplek is in een vroeg stadium soms nog lastig te herkennen. U vindt de plekken door uw kozijnen na te lopen op zachte plekken. Vaak zult u ook wat barstjes in het schilderwerk ontdekken bij de houtrotplekken.

Houtrot bevindt zich zit meestal in de hoeken van het kozijn. Besteed op die punten extra aandacht bij het controleren. Ue kunt de plekken vinden door te drukken op het hout.

Als u zachte plekken tegenkomt dan kunt u met een hard voorwerp, zoals de achterkant van een schroevendraaier, rustig op de plek duwen.

Veert de plek mee? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een beginnende of gevorderde houtrot plek achter.

Uitkrabben van houtrot:

Heeft u een houtrot plekken gevonden? Dan moet u deze eerst helemaal uitkrabben en schoonmaken. Dit kan met een verfkrabber of ander puntig gereedschap.

Wees niet te voorzichtig en zorg er voor dat u alle zwakke plekken verwijdert, zowel het rotte hout als de verflaag. Het beste is om tot ongeveer 5 cm rondom de plek in het gezonde hout te krabben op zoek naar uitlopers van houtrot.

Als u dit niet doet en er zit op die plekken nog wel wat houtrot, dan kan het gewoon verder gaan rotten. En bent u na een jaar weer aan de beurt.

Houtrot niet goed meer te vullen?

Soms kan het zo zijn dat de plekken te groot zijn om te vullen. Dan moet er een nieuw kozijn in of een gedeelte vervangen worden.

Een gedeelte vervangen is vele malen goedkoper dan een geheel nieuw kozijn.

Wilt u professioneel uw houtrot laten repareren, neem dan contact op met mij.

foto van houtrot
foto houtrot
foto van houtrot